Oletko tietoinen, miten laajasti hermosto vaikuttaa hyvinvointiimme? Tiesitkö, että hermostolla on kolme eri toimintatilaa, joiden välillä se vuorottelee?
Hermostomme toimiessa normaalisti siirrymme luonnollisesti tilasta toiseen, mutta esimerkiksi pidentyneen stressitilan seurauksena autonominen, eli tahdosta riippumaton, hermostomme voi kuitenkin mennä epätasapainotilaan eli juuttua tiettyyn toimintatilaan. Se taas kuormittaa kehoamme ja aivojamme ja saattaa johtaa jopa vakaviin sairauksiin.
Hermostomme kolme toimintatilaa
- Pakene tai taistele
- Jähmety
- Lepää ja sulattele
Näitä kaikkia toimintatiloja säätelee kaksi hermojärjestelmää:
- Sympaattinen hermosto, joka aktivoi kehomme stressi- tai hälytystilan
- Parasympaattinen hermosto, joka aktivoi kehomme lepotilan
Hermostosi on kuvaannollisesti kuin keinulauta ja keinuu kiihdyttävän sympaattisen hermoston ja rauhoittavan parasympaattisen hermoston välillä.
Lepää ja sulattele
Parasympaattisen hermoston “Lepää ja sulattele” -tila on kehon luontainen perustila, johon elimistösi palaa takaisin aina kun vain mahdollista. Tässä tilassa tunnet helpommin rauhaa, turvallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Mielesi on avoin, tietoinen ja utelias. Myös sosiaalisen sitoutumisen tilaksi kutsutussa ”lepää ja sulattele”-tilassa koet myös helpommin myötätuntoa muita ja itseäsi kohtaan ja olet paremmin yhteydessä itseesi ja maailmaan. Sykkeesi laskevat ja kasvosi saavat terveen värin, kun verenkierto paranee ei elintärkeissä elimissäsi kuten ihossasi. Fysiologisesti ruoansulatuksesi, vastustuskykysi infektioita vastaan, verenkiertosi, immuunivasteesi ja yhteyskykysi paranevat. Oksitosiinitasosi nousevat lisäten hyvänolontunnetta.
Tässä tilassa ei ole vain mukava olla, vaan siinä myös kehosi voi optimaalisesti.
Taistele ja pakene
Kun aivomme epäilevät meidän olevan vähänkin vaarassa, sympaattinen “taistele ja pakene” -tila ottaa tahdostamme riippumatta ohjat käsiinsä ja asettaa tarvittaessa silmänräpäyksessä kehomme valmiustilaan. “Taistele ja pakene” -tilamme on siis suora vastaus uhkatilanteeseen. Fysiologisesti verenpaineemme, sykkeemme ja adrenaliinitasomme nousevat samalla, kun ruoansulatus hidastuu tai pysähtyy kokonaan. Veri pakenee sisäelimistämme lihaksiin ja kipukynnys laskee. Kehomme tekee kaikkensa valmistuakseen taisteluun tai karkuun juoksemiseen.
Kun uhka on voitettu, emmekä enää havaitse vaaroja ympäristössämme, otsalohkolle välittyy ”peru hälytys” -viesti ja mantelitumake saa parasympaattisen hermoston palauttamaan elimistön normaaliin rentoutuneeseen ”lepää ja sulattele” -tilaan. Keholta menee kuitenkin noin 20 minuuttia fyysiseen palautumiseen akuutista stressireaktiosta. Adrenaliinitasojen noustua tähän voi mennä jopa puolesta tunnista tuntiin, joten kyse on huomattavasti paljon hitaammasta prosessista kuin ”taistele tai pakene” -tilaan siirtymisessä.
Emme tänä päivänä ehkä kohtaa yhtä paljon hengenvaarallisia tilanteita kuin aiemmin, mutta stressihermosto ei aktivoidu pelkästään hengenvaarallisista tapahtumista, vaan myös päivittäisistä stressitekijöistä kuten esim. työkiireistä. Keskushermostomme ei nimittäin osaa erottaa oikeaa vaaratilannetta esimerkiksi lähestyvästä deadlinesta.
Jähmety
“Jähmety” -tila astuu voimaan, kun kokemamme uhka tuntuu niin ylivoimaiselle, että koemme, ettemme voi taistella sitä vastaan tai paeta tilannetta. Fysiologisesti varastoimme energiaamme ja kipukynnys kasvaa. Hengitys muuttuu pinnalliseksi, sykkeemme laskee vaarallisen alas ja saatamme jopa pyörtyä. ”Leikimme kuollutta” kuin karhun hyökätessä. ”Jähmety”-tilassa ihminen on monesti ilmeetön, eleetön, hiljainen ja liikkumaton. Silloin meillä on myös taipumus masentua tai tuntea olomme ylikuormittuneeksi.
Hermoston epätasapainotila
Ihminen on suunniteltu kohtaamaan vaaroja ja taistelemaan hengestään tilanteissa, jotka syntyvät nopeasti, mutta usein myös ratkeavat pian. Nykypäivän kiireet ja stressit saattavat kuitenkin pitkittää stressireaktiotamme. Ja koska sympaattinen hermostomme pitää stressireaktiota yllä niin kauan kuin se kokee sen olevan tarpeen, voimme jumittua pidemmäksikin aikaa joko ”taistele tai pakene” tai ”jähmety” tilaan. Sillä on taas merkittäviä sekä fysiologisia että henkisiä/emotionaalisia vaikutuksia terveyteemme.
Jos olemme jatkuvasti ”taistele tai pakene”-tilassa vaikutamme negatiivisesti mm. stressihormoneihimme, sukupuolihormoneihimme ja kilpirauhaseemme. Tällä stressitilalla on myös merkittäviä tulehduksellisia vaikutuksia kehoomme.
Lisäksi, kun hermostossamme aktivoituu joko ”taistele ja pakene” tai ”jähmety” tila, kaikkea mitä teemme ohjaa fysiologia ja ajatteluprosessimme heikkenee huomattavasti. Kun olemme tässä stressaantuneessa tai mahdollisesti ahdistuneessa tilassa, emme nimittäin saa yhteyttä aivokuoreen, aivojemme osaan, joka on vastuussa toiminnasta, kommunikoinnista ja aivojen eri osien toimintojen ohjaamisesta ja koordinoinnista. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että emme pysty säätelemään tunteitamme tai käyttäytymistämme normaalisti. Myös aistihavaintojen tulkitseminen ja huomiokykymme heikkenee. Keskittyminen ja muistaminen muuttuu todella hankalaksi.
Ideaalitilanteessa olisimme lähes aina ”lepää ja sulattele”-tilassa ja kävisimme vain nopeasti kääntymässä ”taistele tai pakene”- tilassa kun kaipaisimme lisäpotkua esimerkiksi arkiaskareissa tai nopeita refleksejä auton ratissa. ”Jähmety” -tilassa kävisimme vain todella harvoin.
Lyhyesti ja ytimekkäästi voidaan siis sanoa, että kun hermostosi on tasapainossa, sinä voit paremmin. Ensi blogissa jaan vinkkejä, miten pystyt itse parhaiten tasapainoittamaan hermostoasi ja lisäämään kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Pysy siis kuulolla!
Voit halutessasi sillä välin käydä tästä tutustumassa tarkemmin NO HANDS hierontaan, joka sisältää liikkeitä, jotka vaikuttavat suoraan keskushermostoon, tasapainottaen sekä kehoa että mieltä, jos menetelmä ei ole sinulle jo entuudestaan tuttu.