Kosketuksen voima

Sosiaalisen eristyksen aikana kosketuksen tärkeys korostuu meille ihmisille. Erityisesti viime aikoina kohtaamiset kasvotusten ovat vähentyneet rajusti, mutta jo ennen syöksyä Covid-19 kriisiin, monet kanssakäymiset ovat siirtyneet enenevin määrin verkkoon. Tämä on vähentänyt kaikenlaista fyysistä kontaktia – ja sitä kautta myös kokemamme kosketuksen määrää.

Meitä ihmisiä ei ole kuitenkaan tarkoitettu elämään eristyksissä – yksinäisyyden on osoitettu aiheuttavan vakavia seurauksia, ja jopa suurentavan varhaisen kuoleman riskiä 50%. Äiti Teresa sanoi, että tässä maailmassa ihmiset kaipaavat enemmän rakkautta ja arvostusta kuin leipää – ja hän ei ollut väärässä. Kasvava tutkimusjoukko vahvistaa hänen sanojensa viisauden. Kumppanin pitäminen kädestä, halaileminen, vierailu ystävien tai perheen luona – kaikki nämä asiat ovat hyvinvointimme kannalta yhtä tärkeitä kuin se, että muistamme juoda vettä ja liikkua tarpeeksi.

Läheiset suhteet eivät vain edistä positiivisia tunteita, vaan myös suojaavat stressin haitallisilta vaikutuksilta. Esimerkiksi, läheisen ystävän halaaminen ei ole vain lohduttavaa, se tuottaa myös aivoihin hyvälaatuisia hormoneja kuten seratoniinia, dopamiinia ja oksitosiinia. Nämä kaikki auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää ja torjumaan sairauksia. Kosketus tekee kuitenkin muutakin kuin saa sinut tuntemaan olosi hyväksi. Sitä kautta pystymme myös kommunikoimaan tarkasti tunteita kuten kiitollisuutta, rakkautta ja myötätuntoa.

Kosketuksen voima on syvällinen – on kyse sitten ammattimaisen hierojan tehokkaasta käsittelystä, läheisen henkilön lempeästä syleilystä, rauhoittavasta käden puristuksesta, ”minä näen sinut” hyväilystä, rohkaisevasta taputuksesta selässä tai nopeasta suudelmasta otsalla. Kosketuksen avulla voimme vahvistaa yhteyksiä, parantaa, kommunikoida, vaikuttaa ja rauhoittaa. Yhdellä herkällä kosketuksella voi olla niin monta merkitystä. Se voi sanoa: ”Sinä olet kunnossa.”, ”Olen ylpeä sinusta.”, ”Joo, olen myös huolissani siitä.”, ”On pelottavaa, eikö olekin.”, ”Olet mahtava.”, ”Puhu minulle.”, ”Mitä meille tapahtuu?”, ”Rakastan sinua.” Kun kosketus tulee oikealta ihmiseltä oikeassa yhteydessä, meidän on harvoin arvattava sanoja. Itse asiassa sanoista tulee näissä tapauksissa merkityksettömiä. Kosketuksen avulla tunnemme itsemme läheisemmiksi, rauhallisemmiksi ja ymmärretymmiksi.

Pitkäaikaisessa hyvinvoinnissa kosketus on yhtä tärkeää kuin ruoka ja turvallisuus. Nyky-yhteiskunta yrittää saada meidät uskomaan, että liikkumalla ja välttämällä tupakkaa, voimme vähentää sairauksien riskiä. Totuus on kuitenkin se, että kosketus on yhtä tärkeää pitkäikäisyydellemme kuin oikeiden ruokien syöminen.

Kosketus on vanhempi kuin mikään maailmassa puhuttu kieli ja ensimmäinen kieli, mitä puhumme. Synnymme sitten missä vain. Se yhdistää meitä kaikkia taustasta, ihonväristä, sukupuolesta tai uskonnosta riippumatta.  Valitettavasti alamme nykyään kärsiä vähenevästä kosketuksen määrästä jo siitä hetkestä lähtien, kun synnymme. Saamme tuntosignaaleja jo ennen syntymää, kun lapsivesi vahvistaa äidin sydämen värähtelyä. Vauvoina meitä pidetään sylissä ja lapsena meitä hellitellään usein. Vähitellen kosketuksen määrä kuitenkin vähenee.

Kun eläimiltä riistetään kosketus, ne sairastuvat ja muuttuvat aggressiivisiksi. Olemmeko niin hyvin erilaisia?

Kosketuksen voima voi muuttaa elämän. Kosketus voi parantaa trauman arvet ja haavat. Kosketus voi rauhoittaa levottomuutta. Kosketus voi yhdistää meidät omaan sisäiseen viisauteen ja antaa alkusysäyksen ilmiömäiselle itseään parantavalle voimalle, joka löytyy syvällä meissä kaikissa. Kosketus opettaa meitä päästämään irti. Kosketus näyttää meille, kuinka antaa anteeksi. Kosketus voi viedä meidät kotiin tähän hämmästyttävään ruumiiseen, jossa elämme. Kosketus voi tasapainottaa kaikki meridiaanit ja harmonisoida chakrat ja tasapainottaa chin syvimmällä tasolla. Kosketus vakauttaa vartalon ja tuo homeostaasin kaikkiin kehon elimiin ja järjestelmiin. Kosketus voi todella muuttaa tapaamme kulkea elämässä. Ikuisesti.

Beyond Massage tarjoaa, ainoana yrityksenä Suomessa, NO HANDS hierontaa, joka perustuu kosketukseen. Sivelytapa, sen nopeus ja paine, jota käytetään menetelmässä, on tutkitusti omiaan rauhoittamaan sekä kehon että mielen. Mikäli koet kaipaavasi rauhoittavaa, tasapainottavaa, energisoivaa kosketusta, pääset tästä, jo nyt varaamaan aikasi hierontaan, vaikka sinne syksyyn, kun pahin epidemia on ohi ja on taas turvallista kaikille jatkaa normaalia elämää.

Pidetään toisistamme huolta!